Salata grecească – mâncarea preferată de cei care aleg alimente sănătoase

14 iulie 2022

Salata grecească este prezentă în meniul The BOX încă de la începutul activității noastre. Este felul de mâncare poate cel mai popular, am putea spune, pentru că este cerut aproape în fiecare comandă cu livrare. Se bucură de popularitate atât printre localnici, cât și printre turiștii străini. Apropo, chiar și noi când mergem în Grecia, ca turiști, comandăm în https://replicaautomaticwatches.com/ restaurante, cel puțin pentru prima dată, o salată grecească.

Salata Grecească

Salata culorilor

Compusă din ingrediente simple, inclusiv roșii, castraveți, ceapă, măsline, un praf de sare și oregano uscat, acoperite cu o felie de brânză feta și asezonate cu o cantitate generoasă de ulei de măsline. Salata grecească în Grecia poartă denumirea de Horiatiki. Este hrană pentru ochi și o selecție de top pentru alimentația sănătoasă. Buchetul de culoare al salatei grecești reflectă varietatea de vitamine și minerale din vas, care ne protejează corpul împotriva agenților patogeni.

„Salata grecească ocupă un loc proeminent pe rețelele de socializare, cu o prezență puternică pe Instagram și Facebook”, a spus fotograful Nick Paschalis. „Unul dintre primele lucruri pe care le va face un nou venit în Grecia este să guste salata și să-i facă o fotografie. înfățișează sărbătoarea culorilor pe o farfurie. Străinilor le este greu să-i descrie gustul și chiar și cei mai selectivi dintre ei cedează în favoarea aromei și valorii sale nutritive.”

Salata verii

În perioada pandemică, care i-a făcut pe consumatori să-și reconsidere opțiunile și să opteze pentru o dietă mai sănătoasă, salata grecească se remarcă, fiind un fel de mâncare pentru o masă gustoasă cu o valoare nutritivă ridicată.

Salata grecească este regina verii, în mod special în ultimii doi ani, dar și în acest an, când oamenii au apelat la legume și la o alimentație sănătoasă pentru a-și întări sistemul imunitar.

Mai ales că salata este ușor de preparat, conține arome, culori, vitamine, antioxidanți și fibre, dar are un conținut scăzut de calorii.

Pe unele pagini ale bloggerilor cu renume, specializați în critică și studii de rețete alimentare se specifică că salata grecească tradițională este alcătuită din legume colorate diferite care acționează ca indicatori ai nutrienților și antioxidanților pe care le are de oferit felul de mâncare. Buchetul de culoare al salatei grecești reflectă varietatea de vitamine și minerale din vas, christian dior 97874 fashion hoodies care protejează corpul împotriva agenților patogeni. Legumele sunt bogate în nutrienți diferiți în funcție de culoarea și intensitatea culorii lor, așa că cu cât consumăm mai multe legume de diferite culori, cu atât mai mulți nutrienți primim pentru a ne întări organismul.

Vitaminele și mineralele unei salate grecești

În restaurante diferite, clienților li se propune salată grecească ”de la bucătarul șef”, cu o combinație de legume și carne, sau legume, pește, nuci etc. Salata grecească clasică ”horiatiki”, care s-ar traduce ”țărănească”, conține:

  • roșii, bogate în licopen, potasiu și vitamina C; 
  • castravete verde cu flavonoide, carotenoide, acid folic și vitaminele B și K;
  • ceapă, care aparține familiei de legume roșie/alb/maro, este o sursă de vitamina C și compuși fenolici;
  • ardei dulce, bogat în antioxidanti, vitamine și minerale.

Majoritatea acestor ingrediente demonstrează, de asemenea, importante calități antioxidante și anticancerigene.

Vedeta incontestabilă dintre legumele de salată sunt tomatele, clasificate botanic drept fruct. ”Din punct de vedere botanic, roșia este un fruct. De altfel, în anul 2001, Uniunea Europeană a decis în mod oficial că roșia este fruct, nu legumă. Motivul pentru care roșia este fruct se datorează semințelor,” relatează ziarul libertatea.ro.

Cu toate acestea, o decizie a Curții Supreme din SUA din 1893 spune că roșiile sunt clasificate ca legume, deoarece sunt de obicei gătite sau folosite într-o salată.

Roșiile sunt o sursă excelentă de licopen, un antioxidant alimentar cu proprietăți anticancerigene și de protecție a inimii. De asemenea, acționează împotriva bolilor inflamatorii și pulmonare, neurologice și osoase. Este important de reținut că licopenul nu scade în timpul gătirii sau procesării roșiilor. Dimpotrivă, devine mai disponibil. 

Calitățile uleiului de măsline, măslinelor și brânzei feta sunt complementul perfect pentru valoarea nutritivă a legumelor și crează gustul perfect.

Îți este poftă de ceva bunișor?

Brânza feta și uleiul de măsline

Culoarea albă a brânzei feta, negrul măslinelor și galbenul verzui al uleiului extravirgin de măsline completează imaginea magică a salatei atât vizual, cât și nutrițional. Uleiul, brânza și măslinele sunt foarte benefice pentru oase și mușchi. Și ce altceva este de spus despre măsline și uleiul de măsline cu antioxidanții, vitaminele și acizii grași mononesaturați, care se găsesc în salata grecească.

Uleiul de măsline este cel care leagă totul în salată, oferind numeroase beneficii repetate dincolo de aromă și șansa de a înmuia pâinea în ea.

“Rezultatele unui studiu recent au arătat că înlocuirea a numai 5 g de margarină, unt sau maioneză cu aceeași cantitate de ulei de măsline scade cu 7% riscul unei persoane de a dezvolta boală arterială coronariană.

Mai mult decât atât, consumul a mai mult de 7 g de ulei de măsline pe zi, echivalentul unei jumătăți de linguriță, conduce la o scădere cu 15% a riscului dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare și cu 21% a riscului dezvoltării bolii arteriale coronariene”, se arată într-un studiu recent, publicat de raportuldegarda.ro

Tot acolo se mai menționează: „Uleiul de măsline nu trebuie numai adăugat la alimentația zilnică. Substituirea altor alimente cu acest tip de ulei este importantă. Principalul element este înlocuirea alimentelor nesănătoase, pline de grăsimi, cu uleiul de măsline care s-a dovedit că poate îmbunătăți nivelul colesterolului, poate reduce biomarkerii inflamatori și poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară” – afirmă autorul studiului Dr. Frank Hu, director al Departamentului de Nutriție în cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health. Alte cercetări arată că uleiul de măsline extravirgin protejează memoria, îmbunătățește capacitatea de învățare și funcționează împotriva bolii Alzheimer, stopează progresul demenței în debutul ei.

Salata grecească este un amestec nutritiv de roșii, castraveți, brânză feta, măsline și, bineînțeles, ulei de măsline. Dacă săriți peste sare și folosiți oregano ca condiment, obțineți o mâncare super sănătoasă, cu doar 100 de calorii per 100 gr de salată.

Salată grecească de la The BOX

Salata Grecească

Salata grecească de la The BOX, ca și celelalte bucate preparate aici, sunt foarte gustoase, deși nu deviază de la rețeta clasică. Pentru o porție de salată sunt folosite:

  • două roșii medii sau o roșie mare 150 gr;
  • un castravete de 50-60 de gr;
  • brânză feta 80 gr;
  • ceapă roșie;
  • măsline kalamata;
  • ardei gras 70 gr;
  • ulei de măsline extravirgin, 4 lingurițe

Este totul știut demult, bucătarii de aici nu ascund și nu au nici un secret de preparare. Secretul lor este că ei folosesc ingrediente proaspete și de calitate. Nu doar la pregătirea salatei grecești, ci în general în bucătăria de la The BOX legumele și celelalte ingrediente sunt de calitate superioară și foarte, foarte proaspete. Dacă ăsta este un secret, atunci noi îl anunțăm și vă spunem cu mândrie: dacă vrei o salată gustoasă pune în ea legumele cele mai calitative și o vei obține. Și vă mai dăm un secret. Gustul excelent al salatei de la The BOX vine și de la faptul că după preparare și până la sosirea salatei pe masa clientului durează în jur de 20-30 min. Este exact timpul necesar pentru a permite aromelor legumelor să se interpătrundă, creând astfel acel gust ideal, care se obține din combinația genială de brânză, roșii și ulei de măsline. Poftă bună să aveți!

Vrei să comanzi o pizza?

Citește articolele:

Alte articole
Despre beneficiile consumului de pizza: Pizza poate fi sănătoasă!
Despre beneficiile consumului de pizza: Pizza poate fi sănătoasă!

Descoperă rețete de pizza sănătoasă, fără a compromite tot efortul depus pentru păstrarea siluetei în zilele precedente.

luni, 17 octombrie 2022
Vezi mai mult
6 secrete pentru prepararea unui aluat de pizza perfect
6 secrete pentru prepararea unui aluat de pizza perfect

Vrei să prepari o pizza delicioasă acasă? Citește secretele de la The BOX pentru a primi un aluat de pizza perfect.

luni, 12 septembrie 2022
Vezi mai mult
Pizza vegetariană – o adevărată plăcere fără carne
Pizza vegetariană – o adevărată plăcere fără carne

Preferi un regim alimentar fără carne? Atunci poți să te răsfeți cu pizza vegetariană de la The BOX. Descoperă secretul nostru.

vineri, 12 august 2022
Vezi mai mult