O scurtă incursiune în lumea pizzei

9 februarie 2022

S-ar părea că nu este important, dar unele detalii despre prepararea pizzei îți pot amplifica gusturile, mai ales când știi că pizza este unul din puținele bucate, care și-a păstrat modul de prepare pe o durată mai mare de o mie de ani.

Dacii și pizza

La baza producerii unei pizza vom găsi făina, sarea, apa și uleiul. Care popor în istoria sa nu a avut în meniul alimentar o turtă din făină pe apa, cu sare, coaptă pe o vatră?

Oamenii mănâncă pizza, într-o formă sau alta, de secole. Încă din antichitate, bucățile de pâine, acoperite cu săruri, serveau ca o masă simplă și gustoasă pentru cei care nu își permiteau farfurii sau care erau în mișcare.

pizza timpuriE în Eneida lui Virgiliu:

“La scurt timp după sosirea în Latium, Aeneas și echipajul său s-au așezat sub un copac și-au pus „prăjituri subțiri de grâu ca platouri pentru masa lor”. Apoi le-au împrăștiat cu ciuperci și ierburi pe care le găsiseră în pădure și le-au înghițit, cu crustă cu tot, făcându-l pe fiul lui Enea, Ascanius, să exclame: „Uite! Ne-am mâncat chiar și farfuriile!”

Putem presupune ca și strămoșii noștri, dacii au gustat din ceea ce avea sa devină produsul cel mai popular în lume (mai ales că pâinea în romană mai este și pită)!

În anul 997 termenul de „pizza” a fost menționat pentru prima oară într-un text latin descoperit lângă Napoli. Conform acestuia, un fermier trebuia să îi dea episcopului orașului douăzeci de pizza (duodecim pizze) cu ocazia Crăciunului și douăsprezece cu ocazia Paștelui.

Marginea pizzei este mai groasă decât centrul acesteia. De ce?

Pizza a devenit foarte populară în rândul oamenilor muncii, în special fiindcă era ieftină în preparare, gustoasă și sățioasă, dar și pentru că marginea pizzei este mai groasă decât centrul acesteia. Astfel, muncitorii chiar dacă aveau mâinile murdare puteau să țină o felie de pizza în mâini și s-o mănânce, fără să murdărească partea pe care o consumau. Desigur, la sfârșit marginea pizzei era aruncată. Această perioadă a fost doar la începuturi. Astăzi pizza se găsește oriunde în lume, fiind una dintre cele mai populare feluri de mâncare.

Alexandre Dumas și pizza

În 1843, Alexandre Dumas publică romanul Le Corricolo, în care descrie Italia văzută de el într-un voiaj la Roma și Napoli, în care povestește viața umililor napoletani, lazzaroni, care, scria el, păreau să se hrănească anul împrejur, numai cu pizza și pepene roșu. Apoi, redă multitudinea pizzelor napolitane aromatizate cu ulei de măsline, cu șuncă, cu untură, cu brânză, cu roșii sau pește. Astfel cu timpul pizza a câștigat popularitate, iar zonele cu săraci din Napoli tot mai mult au fost vizitate de către turiștii curioși de ce fel de ingrediente au mai fost adăugate de către pizzaioli.

Nobilimea acceptă pizza după vizita Reginei Margareta în Napoli

Legenda spune că în 1889 regele Umberto I al Italiei și soția lui, regina Margherita, au pornit într-un tur al țării. De-a lungul călătoriilor, regina a devenit intrigată de pâinea plată cu ingrediente deasupra, pe care o savurau italienii de rând. Astfel, și-a rugat gărzile să-i aducă și ei o felie. Cum i-a plăcut foarte mult această mâncare, regina i-a ordonat lui Raffaele Esposito (proprietarul localului Pizzeria di Petro), să-i pregătească mai multe sortimente de pizza, neinteresând-o că oamenii din curtea regală nu au văzut cu ochi buni faptul ca regina mănâncă același lucru cu oamenii de rând. Astfel, brutarul Esposito i-a pregătit reginei trei feluri de pizza: una cu slănină, brânză și busuioc; a doua cu usturoi, ulei și roșii; și a treia cu roșii, mozzarella și busuioc (culorile căreia reprezentau chiar steagul italian – roșu, alb și verde). Acest ultim sortiment a fost preferatul reginei, iar brutarul Esposito a numit acest fel de pizza în onoarea ei Pizza Margherita.

Marinara

Pizza Marinara

Un alt fel de pizza devenit la fel de faimos este și pizza Marinara, care este o pizza napolitană cu topping de roșii, oregano, usturoi, ulei de măsline extravirgin și uneori busuioc proaspăt. Numele său nu este derivat din credința populară că ar avea fructe de mare pe ea (pentru că nu are), ci pentru că era un aliment de bază al pescarilor care îl consumau la întoarcerea acasă, pregătit de către soțiile acestora.

Unii susțin că a fost inventat la Pizzeria Port’Alba în 1734, considerată cea mai veche pizzerie din lume. Marinara face parte din pizza Napoletană protejată, cu reguli specifice privind procesul de producție, aluatul și ingredientele cheie folosite la prepararea Marinarei.

Napoletana protejată

Asociația Pizzei Napolitane Veridice a impus producătorilor de pizza reguli drastice, cum ar fi:

 • aluatul trebuie frământat și aplatizat manual, fără folosirea unor instrumente (din aceasta cauză pizzaioli pregătesc pizza rulând-o cu degetele în aer);
 • coacerea pizzei in cuptor boltit;
 • coacerea pe jăratec de lemne;
 • diametrul pizzei sa nu depășească 35 cm;
 • blatul sa nu fie mai gros de 1/3 cm la mijloc. Aceste criterii de baza însumează pizza autentică.

Pizza în cinematografie

Pizza, fiind unul dintre felurile internaționale și mai faimoase în lume, este adesea menționată în cultura modernă. Așadar, pizza este mâncarea preferată a Teenage Mutant Ninja Turtles (eroi al comix-urilor populare, seriale animate), C.C. de la Code Geass, Bloom de la Winx, și mulți alții.

În popularul serial televizat Friends, pizza este unul dintre principalele produse prezente constant în cadru. Personajele o mănâncă adesea la cină sau în timpul adunărilor.

Friends pizza
Photo Credit: Serialul Friends

Joey Tribbiani (originar din Italia) este foarte pasionat de pizza: tipul lui preferat de pizza este „Two Pizzas” (două pizza). Iar în episodul „Where Ross Can’t Flirt”, Ross comandă 6 pizza, pentru a putea flirta cu fata care le livrează. Aceasta însă este atrasă până la urmă de mâncăciosul Joey.

În timpul unui conflict între Rachel și Ross, Ross fiind primul care comandă pizza la telefon. Ross cere o pizza fără pește, iar Rachel, pentru a-i face în ciudă, comandă o porție dublă de pește și le mai cere să-l fărâmizeze în sos.

La filmările serialului s-a mâncat o cantitate imensă de pizza, administrația serialului a comandat pizza pentru cei care se aflau în studio de două ori pe seară (85 de pizza pentru 300 de persoane).

Există, de asemenea, un număr mare de filme în care se găsesc scene de livrare a pizza, iar livratorii de pizza apar printre personajele secundare și chiar principale.

Curiozități

Iată doar câteva curiozități legate de pizza: 

 • în America se consumă zilnic aproximativ 40 ha de pizza sau 350 de felii pe secundă;
 • la nivel mondial sunt vândute peste 5 miliarde de pizza în fiecare an;
 • cea mai populară crustă la nivel mondial este considerată crusta de pizza subțire;
 • noaptea de vineri spre sâmbătă este cea mai populară noapte pentru a mânca pizza;
 • 94% dintre americani mănâncă pizza în mod regulat;
 • la nivel mondial, pizza vegetariană este comandata în special de către femei.

Actorul american Stephen Jenkins scria: „turiștii americani iubitori de pizza călătoresc în Italia cu milioanele și toți sunt în căutarea unei pizza italiană autentică. Italienii au răspuns acestei cereri creând pizzerii care să satisfacă aspirațiile americanilor. Încântați să descopere pizza italiană „originală”, americanii au deschis ulterior lanțuri de pizzerii italiene „autentice” cu cuptoare de cărămidă. În consecință, americanii și-au întâlnit propria reflectare în altfel de pizza și au fost încântați.”


Astăzi, pizza se servește în nenumărate variante dar o pizza aproape de cea autentică, napolitana poate fi găsită doar la The BOX.

Ți-e poftă de ceva gustos?

Citește articolele:

Alte articole
Despre beneficiile consumului de pizza: Pizza poate fi sănătoasă!
Despre beneficiile consumului de pizza: Pizza poate fi sănătoasă!

Descoperă rețete de pizza sănătoasă, fără a compromite tot efortul depus pentru păstrarea siluetei în zilele precedente.

luni, 17 octombrie 2022
Vezi mai mult
6 secrete pentru prepararea unui aluat de pizza perfect
6 secrete pentru prepararea unui aluat de pizza perfect

Vrei să prepari o pizza delicioasă acasă? Citește secretele de la The BOX pentru a primi un aluat de pizza perfect.

luni, 12 septembrie 2022
Vezi mai mult
Pizza vegetariană – o adevărată plăcere fără carne
Pizza vegetariană – o adevărată plăcere fără carne

Preferi un regim alimentar fără carne? Atunci poți să te răsfeți cu pizza vegetariană de la The BOX. Descoperă secretul nostru.

vineri, 12 august 2022
Vezi mai mult