O scurtă istorie despre pizza

Vom încerca, în mai multe episoade, să îți oferim informații despre pizza, astfel încât după ce le afli ori vei deveni fan înrăit a acestui fel de mâncare, ori ți se va face foame și îți vei comada una.

Pizza a devenit cea mai populară mâncare din ultimii ani în Moldova și, în același timp, imaginea reprezentativă a mâncării rapide. Mii de pizza se mănâncă zilnic, dar cât de des se oprește cineva din mâncat să se întrebe de unde provine aceasta?
Tu știi istoria pizzei?

Toată lumea crede că pizza a fost inventată de către italieni, dar originile ei merg mult mai departe, până în perioada antică. Chiar dacă nu există descoperiri arheologice, este cunoscut faptul că babilonienii, israelienii, egiptenii și alte culturi antice din Estul Mijlociu au mâncat pâine din aluat necrescut, copt în cuptoare din noroi.
Acea pâine a fost mai mult o „pită”, foarte populară în Grecia și în Estul Mijlociu de astăzi. Mai mult, este cunoscut ca anticii din zonă Mediteranului, cum ar fi grecii, romanii și egiptenii, mâncau pâine asezonată cu ulei de măsline și condimente naturale, din plante.

Se zvonește că, de fapt, clasa de jos din regiunea Napoli din Italia a fost cea care a transformat pizza intr-o formă mult mai modernă și familiară nouă. Se spune că, la sfârșitul anilor 1800, un brutar italian pe nume Raffaele Esposito, a pregătit masa pentru o vizită a membrilor familiei regale. Potrivit legendei, regele italian Umberto și consoarta sa, regina Margherita vizitau zona. În scopul de a le impresiona și pentru a arată fervoarea lui patriotică, Raffaele a ales ca la primul fel să servească pâine plată cu alimente care ar reprezenta cel mai bine culorile Italiei: tomate roșii, brânză mozzarella albă și busuioc verde. Regele și regina au fost foarte impresionați și această poveste s-a răspândit repede prin regiune. Rezultatul final: acest fel de mâncare a fost atât de bine primit încât tot mai mulți au început să-l copieze.

Pe la începutul anilor 1900, pizza și-a făcut loc și prin orașele din America, datorită imigranților italieni, mai ales în New York și Chicago, orașe în care și astăzi trăiește un număr mare de italieni. Astfel micuțele cafenele din Statela Unite ale Americii au început să servească mâncarea favorită a italienilor. Și soldații americani au stimulat creșterea popularității pizzei la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial, servind pe frontul italian acest fel de mâncare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*